WP theme optional pages:
Trompa lui Eustachio si otitele

Trompa lui Eustachio si otitele

Rasfoind ABC-Darul Sanatatii am ajuns la litera O, in dreptul careia e desenata o ureche. Intrebandu-i pe prietenii nostri medici care este legatura dintre litera “o” si o ureche, au zambit si au inceput sa ne vorbeasca despre otita.

Asa am aflat ca otita este o infectie a urechii si este una dintre cele mai frecvente afectiuni care apare la copii. Statisticile medicale arata ca, pana la varsta de trei-patru ani, peste 75% dintre copii experimenteaza dureri ale urechii.

In functie de locul in care apare inflamatia, exista mai multe tipuri de otita. Otita externa isi face simtita prezenta printr-o durere acuta de ureche, mai ales la copii, si poate fi cauzata de aparitita unui furuncul localizat in pavilionul urechii sau de infectia conductului auditiv. In acest caz, un tratament local, cu picaturi otice, poate fi suficient pentru a pune capat simptomelor. Specialistul ORL este insa cel care poate prescrie aceste solutii, dupa o examinare atenta.

Cea mai cunoscuta forma de otita este insa otita medie, botezata astfel deoarece apare in urma inflamarii sau infectarii urechii medii, cel mai adesea in urma unor raceli sau a unei infectii a cailor respiratorii (infectie virala) sau prin contactarea unor streptococi (infectie bacteriana).

In cazul otitei medii, Trompa lui Eustachio are un rol important in aparitia bolii. Desi v-ati putea gandi ca Eustachio este un elefantel care sta cuminte in urechea noastra, aflati ca a fost un curios medic si savant italian si a facut multe descoperiri in domeniul anatomiei. Trompa care ii poarta numele este, de fapt, un mic canal care face legatura intre urechea interna si regiunea nazala posterioara, cu rolul de a drena catre gat secretiile normale din regiunea auriculara. Cand, din cauza unei viroze, caile nazale se infunda cu mucozitati, trompa lui Eustachio se blocheaza si se inflameaza, drept urmare secretiile stagneaza si in final se infecteaza, ducand la aparitia otitei.

Cazurile de otita sunt mai frecvente la copiii mici tocmai pentru ca, la ei, trompa lui Eustachio este mai scurta si mai ingusta.

Principalele simptome ale otitei sunt durerile urechii, febra, diminuarea auzului (acuzata de copiii de varsta mai mare), senzatie de plin in ureche si impresia de caldura intensa in strafundul urechii. La sugari, otita poate fi recunoscuta dupa starea de agitatie, tipat si refuzul alimentatiei, adesea asociate cu varsaturi, scaune diareice.

Uneori, simptomele pot fi mai subtile, fiind vorba de otita “ascunsa”. Aceasta poate aparea in urma unui guturai care treneaza de mai multe zile/saptamani, manifestat prin secretii nazale purulente si senzatia de acumulari in fundul gatului. Durerile locale nu sunt foarte puternice, putand fi descrise ca niste intepaturi resimtite in unele zone ale urechii, iar copilul are impresia de apa ramasa in urechi si se plange ca nu mai aude bine.

Otita trebuie tratata cu seriozitate si promptitudine, deoarece, in lipsa unui tratament adecvat, se poate croniciza si poate evolua catre forme desul de grave, provocand degradarea (uneori chiar iremediabila) a timpanului si chiar pierderea auzului.

Asadar, daca cel mic se plange de dureri de urechi, mergeti impreuna la medicul orelist, care poate stabili diagnosticul si tratamentul.

Tratamentul initial poate consta in medicamente analgezice, caldura locala (comprese calde aplicate pe ureche) sau/si in picaturi pentru ureche, pentru reducerea durerii. In unele cazuri, medicul va recomanda administrare de antibiotice (eficiente mai ales in otita medie deteminata de bacterii).

E bine de stiut ca episoadele de otita sunt foarte rare la copiii mai mari de sase ani, dar la fel de bine ne prinde sa stim cum putem preveni durerile de urechi. Putem reduce riscul aparitiei otitei curatand bine nasul copilului (cu ser fiziologic, apa de mare sau dispozitive de curatare a cailor nazale), atat cand este racit, cat si in mod obisnuit, pentru a evita inmultirea microbilor.

Mare atentie ar trebui sa avem, mai ales in perioada verii, si la balaceala de la mare sau de la piscina, care poate favoriza aparitia otitei, daca urechea intra in contact cu apa. Daca v-a intrat apa in urechi, aplecati capul intr-o parte si in cealalta si sariti usor pentru a ajuta apa sa iasa. Pentru a evita insa acest dans al urechii, puteti folosi casti pentru inot sau dopuri pentru urechi.

Cu urechile sanatoase si parintii informati, am mai scris o pagina in ABC-Darul Sanatatii si va chemam la joaca. 


 

Author Description

administrator

Comments are closed.