WP theme optional pages:
Sughitul sau declansatorul de zambete

Sughitul sau declansatorul de zambete

Sughitul este una din reactiile simpatice ale organismului nostru, cat timp nu dureaza foarte mult. Exista si situatii cand sughitul persista si devine obositor, deranjant si chiar suparator, mai ales pentru persoana care sughite.

Prietenii nostri medici ne-au spus ca sughitul apare ca urmare a unei contractii involuntare, spasmodice a muschiului diafragmatic, urmata de inchiderea glotei. Cand se intampla acest lucru, aerul nu mai trece prin trahee, iar coardele vocale vibreaza, producand sunetul caracteristic sughitului.

Fara sa tina cont de varsta, sughitul poate aparea la copii, parinti, bunici, inclusiv la bebelusii de cateva luni. In cazul lor, sughitul (aparut dupa fiecare masa) e cauzat de faptul ca primesc prea multa hrana. O solutie pentru evitarea sughitului la cei mici ar fi impartirea hranei in mai multe mese si in portii mai mici.

Ni s-a parut interesant sa aflam ca intr-un minut se poate sughita de patru ori, dar si de saizeci de ori. Am mai aflat ca sughitul apare de patru ori mai des la barbati decat la femei si ca un atac de sughit dureaza, de obicei, cateva minute. Sunt insa si cazuri in care sughitul persista cateva ore, uneori chiar mai mult de 48 ore, dar atunci este vorba de o afectiune fizica sau metabolica.

De cele mai multe ori, sughitul apare daca am mancat prea mult deodata sau am baut o cantitate mare de lichid (bauturi carbogazoase), fortand stomacul sa impinga sau sa irite diafragmul. Sughitul poate aparea si ca urmare a schimbarii rapide de temperatura sau poate fi cauzat de tulburari ale sistemului nervos central, de ranirea sau iritarea nervilor care controleaza respiratia sau de tulburari metabolice care afecteaza sistemul nervos central sau sistemul nervos periferic. De asemenea, sughitul poate aparea in cazuri de laringita, reflux gastro-esofagian, anestezie generala, interventii chirurgicale abdominale sau infectii.

Pentru a ajunge la un diagnostic, medicii trebuie sa observe si sa asculte zgomotul caracteristic si uneori sa recomande studii imagistice, analize sanguine sau monitorizarea ph-ului esofagian.

Din fericire, sughitul dispare de la sine, in multe cazuri. Atunci cand persista timp de cateva minute, poate fi incurajat sa dispara prin intreruperea respiratiei (pentru cateva secunde). Acest lucru va creste nivelul de dioxid de carbon care circula prin sange si va inhiba activitatea muschiului diafragmatic. Un exercitiu bun in acest sens este respiratia intr-o punga de hartie.

Eficiente in oprirea sughitului pot fi si inghitirea unei lingurite de zahar, a unui castravete murat (sau orice alta muratura), bautul rapid al unui pahar cu apa, inghitirea de paine uscata sau gheata pisata. De asemenea, puteti incerca sa scapati de sughit asezandu-va pe pat sau pe orice suprafata plata cu fata in sus, pentru 2-3 minute.

Tratamentul de specialitate se adreseaza cazurilor de sughit cronic, atentia fiind indreptata catre diagnosticarea si tratarea bolii de baza.

Chiar daca nu putem controla momentul sughitului si uneori nici intensitatea cu care il “strigam”, putem incerca sa il evitam avand o alimentatie moderata, evitand produsele alimentare foarte fierbinti sau foarte reci, evitand sa bem bauturi carbogazoase cu paiul si evitand dusurile reci.

Acestea fiind scrise, credem ca data viitoare cand veti sughita veti sti de ce se intampla acest lucru si ce puteti face pentru a scapa de zgomotul ciudat din piept.


 

Author Description

administrator

Comments are closed.