WP theme optional pages:
Reactii neprietenoase la alimente – alergiile alimentare

Reactii neprietenoase la alimente – alergiile alimentare

Unul dintre rolurile importante ale Supereroului Imunitate este de a ne avertiza atunci cand organismul nostru nu se poate imprieteni cu anumite alimente. Avertizarile sale pot lua mai multe forme de “reactii adverse” atunci cand mancam anumite alimente (sau aditivi alimentari) si sunt cauzate fie de o alergie alimentara, fie de o intoleranta alimentara.

In timp ce alergia alimentara este o reactie adversa cauzata de un mecanism imunologic, intoleranta alimentara este o reactie adversa cauzata de un mecanism neimunologic (de exemplu, greata si varsatura induse de carnea invechita).

Oricat de bune si de sanatoase ar fi unele alimente, anumite persoane nu se pot bucura de ele fara ca  organismul lor sa nu le respinga, reactionand adesea prin manifestari cutanate, respiratorii, gastrointestinale, chiar anafilaxie.

Multe din alergiile alimentare apar in primii ani de viata si afecteaza 2,2-5,5% dintre copiii pana intr-un an, pana la 8% dintre copiii pana in 5 ani si aproximativ 3,5% din populatia generala. Alergiile alimentare afecteaza mai mult copiii decat adultii, dar multi copii capata, cu timpul, tolaranta la multe alimente. Exceptie fac alergiile la arahide, nuci si fructe de mare.

De asemenea, la multi copii, alergia alimentara coexista cu alte manifestari atopice, precum dermatita atopica, astmul sau rinita alergica.

Plin de imaginatie, asemenea tuturor copiilor veseli si isteti, organismul poate reactiona in multe moduri atunci cand detecteaza un aliment la care este alergic. Simptomele pot aparea in decurs de cateva minute de la ingestie, dar pot intarzia si cateva ore.

Cele mai comune simptome sunt cele cutanate, precum urticaria, dar se pot manifesta si prin greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale si crampe, stranut, rinoree, mancarime la nivelul ochilor,  urechilor si gatului.

Simptomele alergiilor alimentare pot aparea si intre 4 si 72 ore de la ingestie, in enterocolita indusa de proteine alimentare (la copiii de 4-6 luni hraniti cu formule de lapte, nu apare la copiii hraniti la san), colita alergica (frecvent la copiii pana la 6 luni), boala celiaca si dermatita herpetiforma (frecvent la copiii intre 2 si 7 ani).

Desi orice aliment poate cauza o reactie alergica, cele mai frecvent intalnite alergii alimentare sunt cele la arahide, nuci, peste si fructe de mare (la adulti) si cele la oua, lapte de vaca, arahide, soia si grau (la copii).

La copiii mici, cea mai comuna este alergia la laptele de vaca, dar lapticul poate deveni cel mai bun prieten al copiilor pana la varsta de 4-5 ani. Parintii ar trebui sa stie insa ca, din cauza unor reactii incrucisate intre proteinele din laptele de vaca si cele din laptele de capra, copilului cu alergie la laptele de vaca nu trebuie sa i se dea lapte de capra.

Ascultand-o cu atentie pe doamna Adina Niculae, Medic specialist Alergologie si Imunologie vorbindu-ne despre alergiile alimentare, am mai aflat ca cea mai comuna alergie alimentara la copiii peste 4 ani este alergia la arahide si ca, din ”echipa” nucilor, nucile provoaca cele mai importante reactii (34%), urmate de nuci caju, migdale, nuci pecan si fistic.

Carnea de peste este una dintre cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare la adulti, dar si la copii, iar fructele de mare (moluste si crustacee) reprezinta cauza majora de alergie alimentara la adulti.

Pentru a stabili un diagnostic de alergie alimentara, medicii iau in considerare mai multe aspecte si pot face cateva teste, de aceea va recomandam vizita neintarziata la medic in cazul in care observati unul sau mai multe din simptomele enumerate.

Chiar daca aveti sau nu vreo alergie alimentara, credem ca va puteti mandri, totusi, cu o alimentatie echilibrata si ca va bucurati, in fiecare zi, de alimente proaspete, sanatoase si gustoase.


 

Author Description

administrator

Comments are closed.