WP theme optional pages:
Polipii – din prieteni ai imunitatii in piedica a respiratiei

Polipii – din prieteni ai imunitatii in piedica a respiratiei

Orice parinte stie ca dezvoltarea copilului e insotita multe provocari legate de sanatate. Fie ca este vorba de raceli, boli ale copilariei sau dureri de burtica, orice copil are, din cand in cand, diverse afectiuni sau stari mai putin placute.

Cu siguranta este neplacuta si starea pe care o da inflamarea amigdalei adenoidiene, cunoscuta frecvent sub numele de ”polipi”.

Situata in zona gatului, mai exact intre cavitatea nazala si cea faringiana, amigdala adenoidiana este unul dintre prietenii de nadejde ai Supereoului Imunitate. Uneori, insa, amigdala se poate hipertrofia, ajungand la un diametru de 2-3 cm, fata de dimensiunea normala de 1 cm.

Acest lucru face ca aerul sa treaca mai greu prin nas si il obliga astfel pe copil sa respire pe gura. In formele avansate, obiceiul respiratiei pe gura poate duce la modificarea vocii, care devine nazonanta; e vorba de asa-zisa “vorbire pe nas”.

Polipii nazali trebuie priviti, mai degraba, ca o bucatica de puzzle in procesul de maturizare imunologica a copilului, si nu ca o reactie patologica. In plus, vegetatiile adenoidiene (polipii) involueaza in jurul varstei de 7-8 ani, iar caracterul obstructiv dispare si odata cu dezvoltarea rinofaringelui, conform varstei.

Cu toate acestea, doctorul Valentin Pantea ne sfatuieste sa apelam la medicii specialisti (medicul de familie, medicul pediatru si medicul din sfera ORL), pentru a vedea daca este sau nu indicata adenoidectomia. Aceasta consta in extirparea vegetatiilor adenoidiene printr-o interventie chirugicala usoara si rapidă (5-10 minute), iar varsta de 4-5 ani este cea mai potrivita pentru aceasta interventie.

Chiar daca este sau nu nevoie de aceasta interventie, parintii pot urma cateva sfaturi pentru a-i usura copilului situatia in cazul neplacerilor cauzate de polipi. Astfel, camera copilului ar trebui aerisita de doua ori pe zi, evitand folosirea aerului conditionat. De asemenea, se recomanda folosirea umidificatoarelor si purificatoarelor de aer, pentru a echilibra gradul de umiditate si de purificare a aerului in casa, precum si evitarea multimilor si a zonelor aglomerate inchise.

In ce priveste igiena, medicii ne sfatuiesc sa folosim metode blande de curatare a nasului copilului (para de cauciuc, aspiratoare de copii) si sa il invatam sa sufle nasul pe fiecare nara, pe rand, sa folosim betisoare de ureche si nas recomandate de medic sau farmacist si sa utilizam, pentru curatarea nasului, apa fiarta si racita, ser fiziologic, apa de mare si alte solutii la sfatul medicului sau al farmacistului.

Odata depasita perioada polipilor, va invitam sa trageti puternic aer in piept si sa va bucurati de mirosul proaspat al florilor si al pajistilor verzi.


 

Author Description

administrator

Comments are closed.