WP theme optional pages:
Mainile curate tin infectiile departe!

Mainile curate tin infectiile departe!

Constienti de starea de bine si de bucuria pe care ni le ofera animalele de companie, profitam de fiecare zi de vacanta pentru a ne juca si a ne amuza cu prietenii nostri necuvantatori.

Avem insa grija ca de fiecare data dupa ce ne jucam si mangaiem pisicile si cateii sa aplicam regula de nota zece a igienei si sa ne spalam pe maini cu apa si sapun, pentru a ne asigura ca ramanem sanatosi si ca putem iesi in continuare la joaca.

Prietenii nostri medici ne-au spus ca in acest mod evitam foarte multe boli, inclusiv toxocaroza. Acest cuvant potrivit pentru un exercitiu de dictie da numele unei boli cauzate de viermii toxocara cani sau cati. Acestia locuiesc in organismul cainilor si al pisicilor, iar ouale sau larvele lor ajung pe sol odata cu materiile fecale. De aici pot ajunge usor in organismul oamenilor, in principal din cauza igienei precare a mainilor.

Toxocara afecteaza mai ales copiii mici, intre 2 si 5 ani, si tinerii sub 20 de ani si poate avea diverse simptome, in functie de organele pe care le afecteaza. In cazul in care este afectat ficatul, boala se manifesta prin cresterea in dimensiune a ficatului, febra si dureri abdominale. Daca sunt afectati plamanii, simptomele includ senzatii de sufocare si tuse; in cazul in care infectia afecteaza ochii, boala se manifesta prin inflamatii la nivelul ochiilor si scaderea acuitatii vizuale, iar daca infectia ajunge la creier, boala poate duce la crize epileptice, meningita si encefalita.

Desi simptomatologia variaza in functie de organele afectate, cel mai des intalnit semn al imbolnavirii cu toxocara este cresterea numarului de eozinofile din sange, care poate fi observata prin analizele de sange.

Pentru a confirma imbolnavirea cu Toxocara, medicii pot recurge la diverse investigatii, in functie de simptome – radiografii pulmonare, ecografii abdominale, examen de fund de ochi si chiar examen computer-tomograf.

In ce priveste tratamentul, acesta consta in administrarea de medicamente antiparazitare, am aflat de la doamna Mirela Mandache, medic rezident Pneumologie.

Putem evita insa imbolnavirea cu toxocara foarte simplu si usor, spalandu-ne corect pe maini cu apa si sapun. E unul dintre cele mai sanatoase obiceiuri pe care le invatam de mici si la care ar trebui sa apelam nu doar dupa ce ne jucam cu animalele de companie, ci dupa orice portie de joaca in fata blocului, in curte sau in parc (adesea, ouale si larvele de toxocara sunt prezente pe solul locurilor de joaca).

Cu mainile spalate va facem semn sa ne insotiti la joaca!


 

Author Description

administrator

Comments are closed.