WP theme optional pages:
Ghiozdane usoare si colorate, pentru copii fara dureri de spate

Ghiozdane usoare si colorate, pentru copii fara dureri de spate

Ultima saptamana de vacanta ne prinde adesea la cumparaturi – hainute noi si uniforme, caiete dictando si de matematica, pixuri si stilouri, inclusiv rucsaci si ghiozdane pe care copiii le vor umple cu o multime de carti, caiete, pachetele cu mancare si penare pline de creioane colorate.

Atat parintii cat si profesorii, ar trebui sa fie insa atenti la greutatea pe care copiii o vor duce de acum in spate, in cele 36 de saptamani ale noului an scolar.

Tot mai multi copii sunt afectati de greutatea mult prea mare a ghiozdanelor, care le cauzeaza dureri de spate si duc, uneori, la probleme ale coloanei vertebrale.

Durerile de spate ale copiilor pot avea multe cauze, precum activitatea sportiva intensa, lipsa activitatii fizice sau postura incorecta pe scaun. Sunt insa multi copii care se plang de dureri de spate din cauza ghiozdanelor grele.

Oricat de practice ar fi rucsacurile, permitandu-le elevilor sa care multe carti si rechizite si distribuind greutatea in mod egal pe cei doi umeri, o greutate prea mare poate suprasolicita muschii spatelui, gatului si ai umerilor, tensionandu-i.

Pe langa durerile de spate pe care le cauzeaza, ghiozdanele mult prea grele pot denatura curbele spatelui, iar copiii vor tinde sa mearga aplecati in fata.

De asemenea, obiceiul de a duce ghiozdanul pe un singur umar poate cauza modificari ale coloanei vertebrale. Tensionand muschii pentru a compensa greutatea distribuita inegal, coloana se va inclina in partea opusa, suprasolicitand spatele pe o singura parte. Acest obicei poate cauza spasme musculare si dureri de spate, dar poate duce si la probleme mai grave ale spatelui, precum scolioza. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice relevante care sa lege deformarile coloanei vertebrale de folosirea rucsacurilor.

Majoritatea medicilor spun ca, pentru a evita aparitia durerilor, copiii ar trebui sa poarte in spate nu mai mult de 10-15% din greutatea corpului lor.

In plus, pentru a reduce riscul aparitiei durerilor de spate din cauza ghiozdanelor, parintii ar trebui sa aleaga, pentru copiii lor, rucsacuri fabricate special pentru a reduce tensiunea la nivelul muschilor, realizate din materiale usoare, cu bretele late si ajustabile, cu spatele captusit, cu centura pentru talie si curea pentru solduri.

Copiii ar trebui sfatuiti sa poarte corect ghiozdanul, pe spate, nu pe un singur umar, si sa aiba in vedere, atunci cand isi pregatesc ghiozdanul, sa puna in el doar materialele de care au nevoie. Toate compartimentele ar trebui incarcate in mod egal, iar obiectele mai grele puse primele in rucsac, pentru a fi purtate mai jos si mai aproape de corp.

De asemenea, ar fi bine ca parintii sa vorbeasca cu copiii lor despre riscurile purtarii unui ghiozdan mult prea greu si sa ii incurajeze sa fie atenti la disconfortul si durerile pe care le pot simti, pentru a lua masurile necesare. Acestea se refera, pe de o parte, la reducerea greutatii ghiozdanului, schimbarea lui si, nu in ultimul rand, la consultarea unui medic.

Cu ghiozdanele usoare si cu jurnalele de vacanta grele de atatea amintiri frumoase, va dorim un an scolar plin de descoperiri minunate si prietenii adevarate!


 

Author Description

administrator

Comments are closed.