WP theme optional pages:
Examene medicale pentru mamici si bunicute

Examene medicale pentru mamici si bunicute

Din pacate, traim inconjurate de statistici defavorabile: se estimeaza ca 80% suferim des din pricina dereglarilor de ciclu si cam acelasi procent facem, cel putin o data in viata, vulvovaginita micotica. Jumatate suntem diagnosticate cu fibrom uterin, aproape trei sferturi ne confruntam cu sindromul premenstrual si chiar mai multe cu sacaitoarele bufeuri ale menopauzei.

Insa, spre deosebire de barbati, noi nu ne “avantam orbeste” cand vine vorba de tratament. Asta nu inseamna ca ne neglijam, ba chiar dimpotriva, ne dovedim mai dispuse sa ne informam, sa cautam deopotriva si remedii naturale sau alternative. Si, pe masura ce constientizam posibilitatile, din ce in ce mai multe ajungem la concluzia ca atitudinea inteleapta este ca fiecare sa participe in mod activ la propria vindecare, la mentinerea starii de bine. In fapt, aceasta este lectia pe care ar fi ideal sa ne-o insusim: ca trebuie sa dispunem de cat mai multe optiuni, din care sa selectam ceea ce ne ajuta cel mai bine.

Nu uitati ca este mult mai bine sa prevenim decat sa tratam, de aceea va sugeram o lista de examene medicale, care au au o importanta profilactica covarsitoare in viata oricareia dintre noi.

Prelevarea de frotiu
Un astfel de examen ginecologic ar trebui efectuat o data pe an dupa primele raporturi sexuale, in situatia femeilor care-si schimba partenerii, a pacientelor care sufera de afectiuni autoimune si minimum o data la cinci-sase luni de catre cele aflate in preajma menopauzei. Celulele prelevate de la nivelul colului uterin, sunt depuse pe o lama de sticla (frotiul clasic) sau intr-un flacon umplut cu un lichid special (frotiul in suspensie lichida), pentru a fi analizate. Recoltarea de frotiu cervico-vaginal permite depistarea leziunilor precanceroase sau tumorilor maligne localizate la nivelul colului uterin, intr-un stadiu precoce, cand pot fi tratate cu succes. Daca va aflati sub tratament cu pilule anticonceptionale, doctorul va va recomanda si un bilant sanguin, prin care sa fie verificate colesterolul, trigliceridele, transaminazele. Din nefericire, doar 55% dintre femei solicita prelevarea de frotiu, restul nefacandu-l niciodata. Daca se constata o anomalie, obligatoriu se mai fac, cat mai repede, cateva examene complementare: colposcopie (cercetarea colului uterin) si biopsie (extragerea chirurgicala a unui mic fragment din tesutul local, in vederea analizarii). Rezultatele vor sta la baza alegerii tratamentului: medicamentos (constand in ovule), distrugerea tumorii cu laser sau ablatia (indepartarea) colului uterin.

Mamografia
Examenul poate fi solicitat cu ocazia consultului ginecologic de rutina. Este imperios necesar dupa 40 de ani si daca au existat antecedente familiale de cancer de san, permitand depistarea neoformatiunilor maligne incipiente. Daca se constata vreo anomalie, se impun alte analize clinice si chiar de laborator.

Dozajul hormonal
In preajma instalarii menopauzei, etapa cu importante modificari hormonale, ginecologul poate solicita aceasta analiza in completarea prelevarii de frotiu cervico-vaginal. Scopul? Evaluarea amplorii scaderii nivelului de estrogeni, descrestere responsabila de simptomele specifice, precum transpiratiile nocturne, starile de nervozitate, migrenele etc.

Estimarea activitatii tiroidei
Femeile trecute de 40 de ani, cele cu antecedente in familie de cancer al acestei glande trebuie sa ia serios in calcul aceasta evaluare hormonala, mai ales ca nu implica decat extragerea unei mici cantitati de sange. Totodata, analiza este de bun augur dupa sarcina si la menopauza. Daca se asociaza brusc simptome neobisnuite (bufeuri, palpitatii, insomnie, iritabilitate, scadere in greutate etc.), luati legatura cu medicul de familie, care va alcatui un plan complex de testari: consult clinic, ecografie, dozaj hormonal, eventual o scintigrafie.

Osteodensimetria
La menopauza, doctorul va va indica sa faceti un astfel de examen, ce estimeaza gradul de rezistenta al scheletului. De asemenea, masurarea densitatii osoase este binevenita daca aveti o greutate prea mica pentru inaltimea dumneavoastra, daca sunteti sau ati fost fumatoare. Cu atat mai mult daca o ruda apropiata de sex feminin (mama, sora) a suferit fracturi repetate dupa etatea de 60 de ani.

Luati in calcul aceasta lista scurta de teste medicale pentru a preveni si a trata din timp posibilele afectiuni si totodata, scapati de tenstiunea unor semene de intrebare cu privire la sanatatea voastra.


 

Author Description

administrator

Comments are closed.