WP theme optional pages:
Despre tulburari endocrine, pentru o crestere netulburata

Despre tulburari endocrine, pentru o crestere netulburata

Organismul nostru, aceasta fascinanta masinarie de dincolo de figura simpatica si zambitoare pe care o vedem din oglinda, functioneaza datorita unui plan foarte bine pus la punct, in care fiecare celula are rolul sau.

Sistemul endocrin joaca si el un rol important, alaturi de toate celelalte sisteme colege, in desfasurarea unei vieti sanatoase si echilibrate.

Sistemul endocrin este format din glandele endocrine si este responsabil de reglarea metabolismului, a cresterii si a reproducerii, prin stimularea si coordonarea activitatii anumitor organe.

Hormonii sunt ajutoarele de nadejde ale sistemului endocrin, ajutandu-l sa-si indeplineasca toate aceste responsabilitati. Hormonii sunt substante biochimice care transmit informatii de la un organ sau tesut la altul si sunt secretati de glandele endocrine.

Echipa sistemului endocrin e formata, in principal, din hipotalamus, hipofiza, tiroida, paratiroide, glandele suprarenale, glanda pineala si glandele reproducatoare. Toate aceste glande ne regleaza ritmul de crestere, ritmul cardiac, temperatura, dar si diverse activitati pe care credem ca le facem ”automat” – trezirea, miscarea sau tremuratul atunci cand ne este frig. De asemenea, hormonii secretati de glandele endocrine sunt responsabile de senzatia de sete, foame, satietate si chiar de starea de bucurie si fericire.

Oricat de responsabile ar fi glandele endocrine si oricat de harnici ar fi hormonii din organismul nostru, pot aparea si momente in care anumite glande nu mai functioneaza corespunzator. Astfel de momente duc la diverse tulburari hormonale, care pot aparea atat la oamenii mari, la adolescenti, dar si la copii, afectandu-le cresterea si dezvoltarea.

Obezitatea infantila poate fi cauzata de tulburari endocrine. Totusi, cresterea alarmanta a cazurilor de obezitate in randul copiilor, inclusiv in tara noastra, e cauzata prea rar de tulburari endocrine. Cauzele principale ale numarului tot mai mare de copii obezi sunt alimentatia dezechilibrata, bogata in alimente nesanatoase, si lipsa miscarii.

Un parinte responsabil ar trebui sa apeleze la sfatul unui pediatru sau al unui endocrinolog atunci cand observa o crestere semnificativa de greutate la copilul sau.

In lipsa adoptarii unui regim alimentar echilibrat si a unui program de activitati fizice adecvate, care sa normalizeze greutatea, copiii supraponderali sau obezi pot dezvolta hipertensiune arteriala sau diabet zaharat de tip 2.

Pe langa diabetul zaharat de tip 2 (din ce in ce mai frecvent la copii, din cauza cresterii incidentei obezitatii), tulburarile endocrine se pot manifesta la copii si prin diabetul zaharat de tip 1 si prin diabetul insipid, am aflat de la Dr. Lavinia Vija, medic specialist endocrinologie la Institutul C. I. Parhon.

Diabetul zaharat de tip 1 se descopera frecvent atunci cand apar simptome nespecifice de tulburare de crestere, de atentie, de scadere in greutate, cat si prin asocierea specifica de poliurie – polidipsie – polifagie (copilul bea mult, este vesnic infometat, dar scade in greutate si urineaza mult). Tratamentul consta in administrarea de insulina, ceea ce presupune ca atat parintii, cat si copiii, sa fie atenti la dieta zilnica, la administrarea corecta a insulinei, la respectarea programului zilnic de exercitii fizice, cat si la monitorizarea permanenta a glicemiei.

In cazul diabetului zaharat de tip 2, un regim alimentar si fizic adecvat poate fi suficient in unele cazuri, dar uneori e nevoie de un tratament cu antidiabetice.

Spre deosebire de diabetul zaharat, care este o boala a pancreasului, diabetul insipid este o boala a hipotalamusului. Copiii cu diabet insipid pot fi foarte agitati, au febra des, sunt constipati, urineaza des si beau foarte multe lichide (peste 3 litri pe zi), in special noaptea.

Din categoria tulburarilor endocrine fac parte si tulburarile tiroidiene. Acestea se pot manifesta, la copiii scolari, prin tulburari de concentrare, somnolenta, apetit capricios si prin cresterea in volum a glandei tiroide. E recomandata, si in acest caz, vizita la un medic endocrinolog, pentru diagnostic si tratament.

In ce priveste hipotiroidismul, acesta este declansat de deficitul de iod si se manifesta la copii prin incetinirea cresterii in inaltime, constipatie, intoleranta la frig, tegumente uscate si marirea in volum a tiroidei. Problema poate fi rezolvata insa prin adaosul de iod in sare, alimente si apa.

Stiind acum care sunt semnele principalelor tulburari endocrine, va recomandam sa adoptati o dieta echilibrata, sa faceti sport si sa fiti dragastosi si voiosi.


 

Author Description

administrator

Comments are closed.