WP theme optional pages:
Cum pastram corect medicamentele?

Cum pastram corect medicamentele?

Cu siguranta ati observat ca pe majoritatea flacoanelor si cutiilor de medicamente sunt specificate conditiile de pastrare, iar in majoritatea cazurilor e nevoie de temperaturi sub 25°C. Acasa exista varianta frigiderului sau a unei incaperi mai racoroase. Ce facem insa cu produsele farmaceutice indispensabile, cand avem de parcurs distante de cateva ore bune si nu dispunem de conditiile optime de pastrare? Iata care sunt precautiile pe care trebuie sa vi le luati pentru ca medicamentele sa nu-si piarda eficacitatea.

Inainte de a obtine autorizatia de punere pe piata si adica, inainte de a fi vandut in farmacii, fiecare medicament este supus unor teste destinate sa garanteze stabilitatea elementelor pe care le contine, pentru o anumita perioada si in conditii de pastrare bine stabilite. Aceste indicatii de conservare figureaza pe ambalajul produsului si se refera la recipientul nedesfacut.

Daca majoritatea medicamentelor pot fi pastrate la temperatura ambianta (temperaturi sub 25°C), unele trebuie neaparat tinute la temperaturi mai mici. Spre exemplu, la rece, intre 2°C si 8°C, asa cum sunt vaccinurile si unele solutii injectabile.

Un medicament pastrat in conditii inadecvate risca sa se degradeze mai rapid si sa nu mai aiba efectul scontat. Daca excipientul  – substanta sau amestecul de substante in care medicamentul efectiv este incorporat  – este alterat, el nu mai poate sa transporte atat de bine principiul activ catre locul de actiune. Iar in cazul in care principiul activ este alterat, medicamentul devine ineficient, chiar periculos pentru sanatate. Iata de ce trebuie respectate cu strictete conditiile de pastrare indicate pe ambalajele sau in prospectele insotitoare.

Medicamentele NU trebuie:

  • Lasate in soare sau in spatele unui geam (temperaturile pot deveni extreme in asemenea conditii).
  • Pastrate neambalate (recipientul original le protejeaza de variatiile de temperatura).
  • Tinute in frigider daca nu sunt specificate temperaturi mai mici de 15°C, pe ambalaj sau in prospect, unele produse medicamentoase pot deveni nocive astfel.

Medicamentele trebuie pastrate intr-un dulapior farmaceutic, la adapost de razele soarelui si intr-un loc bine aerisit , situat la inaltime, pentru ca cei mici sa nu aiba acces la el. Medicamentele nu trebuie utilizate peste data expirarii lor asa ca, o data pe luna, va recomandam sa faceti o verificare atenta.

In ce priveste medicamentele pe al caror ambalaj este specificata temperatura optima de conservare cuprinsa intre 2°C – 8°C, asigurati-va ca frigiderul se inchide bine si ca inauntru nu este mai cald, printr-o simpla verificare cu un termometru. Rezervati un raft complet pastrarii medicamentelor, fara sa le puneti in cutii de plastic (acestea impiedica circulatia aerului) si spalati cu regularitate frigiderul pentru a impiedica dezvoltarea microbilor. De asemenea, nu scoateti produsul terapeutic din frigider, decat cu cateva minute inainte de administrare. Este foarte important sa il introduceti din nou la rece, imediat ce l-ati folosit. In cazul in care sta mai mult timp la caldura, variatiile “cald-frig” sunt extrem de nocive pentru unele produse. Aceste medicamente nu trebuie pastrate in cutia pentru pentru legume (cu exceptia indicatiei contrare) deoarece temperatura din acest compartiment este mai mare de 8°C.

Atunci cand calatoriti, luati-va masuri de precautie si transportati medicamentele pe care trebuie sa le conservati la temperaturi sub 25°C intr-un ambalaj izoterm (fara sistem refrigerant) si la umbra. Cele care necesita a fi pastrate la rece nu trebuie sa fie deloc afisate la caldura. Transportati-le intr-o lada frigorifica prevazuta cu acumulatori pentru frig. Aveti grija sa nu se congeleze, evitand contactul direct cu gheata. Pentru calatoriile in masina ce se prelungesc pe mai multe ore puteti folosi un frigider portabil, pe care sa-l cuplati la bricheta masinii.

 Nu ezitati sa intrebati farmacistul daca observati orice modificare a vreunui medicament (culoare, consistenta, miros,) pentru ca altfel s-ar putea ca acesta sa nu aiba efectul scontat sau, si mai grav, sa fie nociv.


 

Author Description

administrator

Comments are closed.