WP theme optional pages:
Astmul bronsic

Astmul bronsic

Astmul este una dintre cele mai des intalnite probleme de sanatate, peste tot in lume. Boala debuteaza destul de devreme, in primul an de viata (in 30% din cazuri) si in primii doi ani (in 50% din cazuri).

Semnele bolii sunt usor de observat, astmul fiind o boala inflamatorie cronica a cailor aeriene. In urma inflamarii, respiratia devine problematica si ingreunata de episoade dese de wheezing (respiratie suieratoare), dispnee (respiratie dificila, cauzata de obstructia fluxului de aer) și tuse, in special noaptea si dimineata devreme.

De asemenea, inflamatia produce o crestere a hiperreactivitatii bronsice preexistente, prin expunerea la diversi stimuli – praf, polenuri, diverse alimente, bauturi si medicamente, mucegaiuri si alergeni domestici.

Pe langa factorii infectiosi, precum infectiile acute ale cailor aeriene superioare, crizele de astm pot fi declansate si de efortul fizic si de factori de mediu (poluarea atmosferica), dar si de factori psihologici.

Factorii genetici au, de asemenea, un rol important in declansarea bolii. Atopia, insemnand  particularitatea imunologica de a reactiona la factorii alergici, precum si hiperreactivitatea bronsica exagerata la diversi stimuli au o cauza genetica. Astfel, daca unul sau ambii parinti sunt astmatici,  riscul ca cel mic sa se imbolnaveascsa de astm este destul de mare.

Astmul bronsic poate fi alergic sau nonalergic. Astmul bronsic alergic apare in copilarie, in cele mai multe cazuri, dar se poate declansa si mai tarziu (pana in 35 de ani). Boala este declansata de un alergen si apare frecvent la persoanele atopice. Totuși, desi atopia are o baza genetica, factorii de mediu pot fi relevanti.

Astmul nonalergic debuteaza dupa 30-35 ani, fiind declansat, de cele mai multe ori, de infectiile virale ale cailor respiratorii superioare si de expunerea la poluanti atmosferici sau profesionali.

Astmul cu accese intermitente este forma tipica de astm, intalnita in special la copii si adolescenti. Criza de astm tipica se instaleaza in cateva minute, manifestandu-se printr-o respiratie greoaie, tuse variabila si respiratie suieratoare. Accesul de asm trece progresiv, in cateva zeci de minute, cel mai adesea dupa medicatie bronhodilatatoare inhalatorie si mai rar in mod spontan.

Tinand cont de faptul ca elementul comun al tuturor formelor de astm il reprezinta hiperreactivitatea bronsica la diversi stimuli (alergici si nonalergici), prima masura care trebuie luata pentru tratarea bolii si prevenirea crizelor astmatice este evitarea contactului cu acesti stimuli.

Daca aveti un copil cu astm, ar trebui sa va asigurati ca aerul din locuinta este cat mai curat. De aceea este recomandat sa aerisiti des incaperile, sa evitati formarea mucegaiului si sa renuntati, pe cat posibil, la obiectele care functioneaza ca un magnet pentru praf (draperii groase, mochete, bibelouri).

La multi copii, simptomele astmului se declanseaza primavara, din cauza unei sensibilitati la polenuri, de aceea activitatile in aer liber ale copilului ar trebui reduse, pe cat posibil, in lunile in care polenizarea este in toi, respectiv mai-iunie.

Un alt factor declansator al crizelor de astm poate fi expunerea la efort, dar acest lucru nu ar trebui sa il opreasca pe copil sa faca sport. Exista o multime de activitati sportive potrivite chiar si pentru copiii cu astm, cum ar fi mersul pe bicicleta, gimnastica, jogging-ul sau inotul.

Evitarea expunerii la factori declansatori nu vindeca insa astmul. Tratamentul medicamentos  este recomandat pentru a avea un control total asupra acestei boli. Exista, in acest sens, medicamente care trebuie luate constant, pentru a preveni crizele de astm, si medicamente care trebuie administrate in timpul crizei, pentru a ameliora simptomele. Medicul specialist este insa singurul in masura sa recomande un tratament corect si potrivit, pentru a va asigura ca astmul e o prezenta rara in viata voastra.

Atenti si informati, aveti acum toata ziua la dispozitie sa va jucati!


 

Author Description

administrator

Comments are closed.